2021. január 30., szombat

TÜSKÉS TÖK, KÜLÖNLEGESSÉG, ÖNNÉL IS MEGTEREM ! 6 DB 2900 FT - Jelenlegi ára: 2 900 Ft

6 darabot kap 2900 ft-ért. Termesztésénél MINDENBEN az uborka termesztésének a szabályai a mérvadóak. Hazánkban is termeszthető szubtrópusi növény. A hatalmas méretű szárakon 80-100 gyümölcs terem, hossza meghaladhatja (ha engedjük) a 8-10 métert hazánkban(pl: nálunk Törökbálinton, lásd: a képek között)
Ehhez a mérethez erős kacsok társulnak, melyek elágazóak. Pl.: ha van egy tuja sövénye azon végig fut, bőven terem, majd ősszel leszedjük a hosszú madzagszerű növényt. Termése fehéres zöld, a patiszonhoz hasonlít és elérheti a fél- 1 kg-ot. Felszeletelve, panírozva csodálatos. 2 darab elgendő 3-4 személynek.
Formája körteforma bogyó, nevét a felületén lévő lágy , hajlékony tüskékről kapta. A csigák nem tudják megközelíteni, a vándor poloska sem tud vele mit kezdeni. Nincs kártevője. Másik elnevezése az egymagvúságára utal, miszerint termésén belül mindössze egy magot találunk. Érdekessége, hogy a mag a termésen belül csírázni kezd, így a termesztéskor az egész termést el kell ültetni. Mire a termés beérik, a mag már csírázni kezd legbelül.
Az egymagvú tököt már az aztékok és maják is ismerték, ősi kultúrnövényként tartjuk számon. A trópusokon és szubtrópusokon hamar elterjedt, mivel olcsón termeszthető. Terméseit meghámozva, párolva is fogyasztják, sütve, főzve is kiváló főzeléknövény.
Dió ízű magját vajon vagy olajon pirítják, kellemes csemegének számít. Magas proteintartalma miatt igen egészséges zöldségnövény, sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek ajánlott a fogyasztása.
Méretéből adódóan nyáron vízigényes! Többnyire magról szaporítják. Támasztékot igényel, de felfuttathatjuk fákra, sövényekre vagy akár épületekre is.
A tökök hűvös helyen (pince, hűtő) akár hónapokig is eltarthatóak.
B1-, B2-vitamint, karotint és C-vitamint tartalmaz. Viszonylag sok kalcium, foszfor és magnézium található benne.
Gazdasági jelentősége óriási, hiszen közel 1 milliárd ember élelmezését oldja meg a világban, főleg a szubtrópusi vidékek piacain értékesítik. Termésmennyisége nagy, egy növényről akár 80-100 db termés is leszüretelhető hazánkban is.   Ez azt is jelenti, hogy a  egy  tüskéstök egy négytagú család folyamatos ellátását biztosítja. A második képen egyetlen növény termése látható a kosarakban.
FOXPOSTtal 890-ért automatába elküldöm, de mehet bárhogy ahogy szeretné, érte is jöhet Törökbálintra.


Jelenlegi ára: 2 900 Ft
Az aukció vége: 2021-01-30 21:11 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése